Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем карамел»Уникален крем карамел с тиква

Уникален крем карамел с тиква

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Уникален крем карамел с тиква3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Това ли е любимият ви есенен десерт или ДА?"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 кг цигулка
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • масло - 1 ч.л.
  • За карaмела
  • захар - 150 г
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 8 бр.
  • ванилия - 2 бр.
  • захар - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете тиквата и нарежете на парчета с дебелина 1 см. Намажете тава с малко масло, подредете парчетата, посипете с две лъжици захар, сипете водата и сложете в загрята фурна на 180 градуса за 30 мин. до омекване.

Направете карамела, ползвайки керамичен или тефлонов тиган. За целта разстелете захарта върху съда, сложете го на котлона и разтопете до златист карамел. Важно е да не се бърка захарта, защото ще стане на бучки. Леко с ръка повдигайте и раздвижвайте тигана, докато се стопи.

Изсипете карамела на дъното на кръгла тава с диаметър не повече от 26 см. Ако ползвате по-широка тава, кремът ще стане плосък и няма да се получи височина. Разстелете карамела по цялото дъно, като леко завъртате и накланяте тавата. Не го пипайте, карамелът е много горещ!

Готовата тиква извадете и внимателно преместете парчетата тиква върху още топлия карамел. Така те ще залепнат и няма да изплуват на повърхността, като залеете с крема. Оставете да се охлади.

Затоплете млякото в тенджерка, сипете захарта и ванилията, разбъркайте, докато се разтопи. Млякото трябва да е топло, но не горещо.

Махнете от котлона. В купа разбийте яйцата и на тънка струя сипете по малко от млякото, като бъркате непрекъснато, така че да изравните температурите на двете смеси и да не се пресекат яйцата.

Когато сте темперирали, може да изсипете яйчената смес внимателно при млякото, пак при непрекъснато разбъркване. Вземете цедка и задължително прецедете сместа. Сипете получената смес внимателно в тавата върху тиквата и карамела.

Поставете крем карамела във фурната, пуснете на 160 градуса и печете за час до стягане и златист цвят. Извадете, охладете и приберете в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
515
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Тъкмо се пече крем карамела. Ухае чудесно. Аз сварих тиквата на парчета, след което я пюрирах с мляко, за да се получи еднородна смес.
12.11.2024 12:55
Анонимен
Анонимен
Рецептата е супер и като е ниска температурата няма нужда от водна баня. Сега е момента, сезона на тиквата
09.11.2023 10:45
2
Анонимен
Анонимен
А печенето не трябва ли да е на водна баня?
25.10.2023 01:13