Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в половината затоплено мляко. Поръсете леко с брашно и оставете на топло да втаса за около 15 мин. В купа сипете брашното и солта и направете кладенче.
Сипете при готовност маята и останалото затоплено прясно мляко. Замесете меко тесто.
Намажете плота, на който месите с масло, и месете до поемането му от тестото. Направете така с цялото посочено количество масло.
Намазнете купа и поставете тестото. Покрийте купата с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема си. Междувременно разтопете маслото, посочено за заливката, нарежете магданоза на ситно и пюрирайте чесъна. Смесете всичко, като овкусите със сол.
При готовност разделете тестото на 12 топчета. Разплескайте едно от топчетата на плоска питка. Съберете две срещуположни страни до получаването на полумесец, защипете леко, за да не се отвори и свийте двете ръбчета, така че да се сложат отдолу при печенето на хлебчетата.
Направете така с всички хлебчета и ги подредете в тава с хартия за печене. Оставете за около 30 мин. да втасат и намажате с разбит жълтък с прясно мляко. С остър нож направете по един прорез по дължина на хлебчетата.
В отвора сипете от сместа с масло, чесън и магданоз. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете хлебчетата за около 15 мин. до златисто. Уханните чеснови хлебчета са готови.
Рецептата е по идея на Ева Тонева.