Начин на приготвяне
Картофите се измиват под течаща вода. Не се сваля обелката им. Прорязват се във формата на ветрило, без да се стига до края им. За целта се ползва дръжка на лъжица, като подложка която се поставя под картофа.
Разрязаните картофи се поставят в тавичка, върху хартия за печене. Маслото се разтопява, но и се оставя за известно време на студено малко да се сгъсти.
Добавят се сол, черен пипер, чесън на прах, магданоз и босилек, наситнени. С четка се намаслява със сместа всеки картоф и се запича на 200 градуса за около 30 мин.
След това време се изваждат от фурната и отново се намасляват с останалото масло и всеки картоф се посипва с наситнено сирене чедър. Картофите се пекат за още 30 до 40 мин.
Източник: Ниник Бекер
Прорязаните картофи с чедър са готови.