Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на едро, останалите зеленчуци се почистват и нарязват, като морковите се режат на полумесеци, чушките - на лентички , празът и лукът - на ситно, ряпата и тиквичката - на кубчета.
Загрява се олио в тенджерка и се запържват лук, праз, моркови и чушки до омекване.
Добавят се картофи, тиквички и ряпа, разбърква се и поръсваме със сол , черен пипер и оставяме да се задушат всички зеленчуци. Прибавяме доматено пюре, червен пипер.
Сипваме пилешки бульон или вода да покрие продуктите. Добавяме дафинов лист и подправките, оставяме на умерен огън да се готви.
Когато зеленчуците омекнат, разбъркваме в купа брашното с малко вода на кашичка и сипваме в яхнията, като разбъркваме с вилица. След 1-2 минути сваляме от котлона и октомврийската яхния е готова.
Сервираме яхнията в чиния, поръсваме с пресен магданоз. В компанията на домашна питка е истински разкош. Понякога простите неща са уникални! :)