Саламена яхния

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Саламена яхния
Снимка: Петя
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"Яхния за много гладни хора, които хич не искат за чакат"

Необходими Продукти

  • салам - 2 - 3 парчета (малотраен колбас)
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • лук - 1 гл.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • чушки - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр. (или 1 - 2 с.л. доматено пюре; кетчуп)
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • черен пипер - щипка
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • чубрица - щипка
  • дафинов лист - 1 лист (по желание)
  • сол - на вкус
  • вода - 500 мл
  • магданоз - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка с олио задушавам лука, нарязан на полумесеци, и моркова на кубчета.

Прибавям нарязаната на по-едри парчета чушка и като се позапържи и тя слагам салама, нарязан на колелца (в случая е Македонска наденица на Леки, 2 парчета).

Като се поизпържи и саламът и из кухнята се разнесе приятен аромат слагам брашното, пообърквам, добавям червения пипер и заливам с водата.

Посолявам, поръсвам с черен пипер, слагам и зърна черен пипер, някой път и дафинов лист. Оставям я да къкри на огъня до лекото и сгъстяване.

След първите 5 минути добавям и един обелен и настърган домат или доматено пюре, или кетчуп. Аз в случая имах малко доматена манджичка от буркан и я оползотворих, като я сипах в яхнията.

Когато е готова слагам ситно нарязаните или пресованите скилидки чесън и я поръсвам със суха чубрица, предполагам, че може и магданоз да се нареже , но домашните го недолюбват :) Ако обаче слагате магданоз, не я подправяйте с чубрица и дафинов лист.

Съвети:

1. Количествата на продуктите могат да варират според вашето желание, а също и начина на нарязването им.

2. Може да пропуснете или добавите продукт според вашия вкус, като например маслини.

3. Чудесна гарнитура за тази манджичка са варен ориз или картофено пюре.

Саламената яхния е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Манджичката става чудесна, само ако си подберете качествен салам. За съжаление това не е македонска наденица. Безвкусна, нездравословна и със съмнително качество.
14.08.2023 16:51
Росица Маринова
Росица Маринова
Върнах се поне 15 години назад, когато майка ми ни приготвяше такава яхнийка и как бързо изчезваха крайчетта на хляба ... адмирации за вкусната гозба !!! :)
15.04.2018 21:37
3
1
Покажи всички подкоментари