Начин на приготвяне
В тенджера наливаме вода, слагаме я на котлона, щом заври, добавяме почистената и измитата леща.
Оставяме я да ври, щом покафенее водата, отиваме на чешмата и я изцеждаме, измиваме лещата с гореща вода от чешмата и след това наливаме гореща вода и връщаме лещата на котлона.
Нарязваме лука, моркова и домата на дребно и го добавяме в лещата и разбъркваме хубаво.
Щом лещата и зеленчуците се сварят, добавяме подправките и махаме от огъня.
В тиган или дълбока тенджерка слагаме олиото. Щом се нагорещи добавяме брашното, бъркаме непрекъснато, след което започваме да добавяме от лещената вода в брашното, правим гъста каша, която изсипваме в лещата и я връщаме на котлона.
Оставяме я да кипи още около 5 минути, като от време на време разбъркваме, за да не се захване. След което я махаме от котлона и добавяме настъргания чесън.