Лещена яхния

Ваня БлагоеваВаня Благоева
Готвач
1971k2102k3
Лещена яхния
Снимка: Ваня Благоева
1 / 2
21/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4-5
"Ароматна постна яхния, която тази година ще приготвим за Бъдни вечер"

Необходими Продукти

  • леща - 250 г
  • лук - 1 глава
  • домати - 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • чесън - 4 - 5 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера наливаме вода, слагаме я на котлона, щом заври, добавяме почистената и измитата леща.

Оставяме я да ври, щом покафенее водата, отиваме на чешмата и я изцеждаме, измиваме лещата с гореща вода от чешмата и след това наливаме гореща вода и връщаме лещата на котлона.

Нарязваме лука, моркова и домата на дребно и го добавяме в лещата и разбъркваме хубаво.

Щом лещата и зеленчуците се сварят, добавяме подправките и махаме от огъня.

В тиган или дълбока тенджерка слагаме олиото. Щом се нагорещи добавяме брашното, бъркаме непрекъснато, след което започваме да добавяме от лещената вода в брашното, правим гъста каша, която изсипваме в лещата и я връщаме на котлона.

Оставяме я да кипи още около 5 минути, като от време на време разбъркваме, за да не се захване. След което я махаме от котлона и добавяме настъргания чесън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
30
21
10
Дай твоята оценка: