Начин на приготвяне
За блата разбийте белтъците с половината захар, докато тя се разтвори, разбийте жълтъците с останалата захар, прибавете към тях последователно млякото, олиото и накрая предварително пресятото брашно с бакпулвера, като едновременно разбивате с помощта на миксер. Последно добавете разбитите белтъци, като разбъркате с шпатула и внимавате да не спадне обемът.
Печете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка около 40 минути (след изпичане блата леко спада, но това не бива да ви притеснява). Оставете блата да се охлади и след това го разрежете на 3 части.
За крема загрейте 500 мл от млякото, заедно със захарта, докато заври. През това време разбийте жълтъците заедно с нишестето и останалото мляко.
Когато сместа от мляко и захар заври, прибавете на тънка струйка сместа от жълтъци и нишесте. Бъркайте крема на слаб огън до сгъстяване.
Готовия крем разделете в две купи, към едната част добавете черния шоколад, а към другата ванилия. Когато кремовете изстинат добавете към белия крем разбитата сметана. След това може да пристъпите към сглобяването на тортата.
Сложете първия блат, върху него намажете шоколадовия крем, поставете втория блат и го намажете в белия крем, поставете третия блат.
Върху него разпределете ягодовото сладко. По желание облепете готовата торта със смлени бисквити.
Да ви е сладко!