Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Питка със сирене Розите

Питка със сирене Розите

Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
110 мин.
Порции
15
"Хайде да видим дали може да приготвите толкова хубава питка"

Необходими Продукти

  • бяло брашно - 1200 г
  • жива мая - 1 кубче
  • вода - 600 мл
  • яйца - 2 бр.+ 2 жълтъка за намазване
  • кисело мляко - 1\2 кофичка
  • масло - 1 пакетче разтопено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сирене 200 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявате брашното, отделяте около 200 г от него за доомесване. В не много дълбок, но широк съд, слагате брашното. Разтваряте маята с малко топла вода, захарта и две супени лъжици брашно в купичка и оставяте да шупне.

Правите кладенче, в средата сипвате шупналата мая, добавяте двете яйца, киселото мляко, една втора от разтопеното масло и малко по малко добавяте топлата, но не много гореща вода и замесвате средно меко тесто.

Оставяте го покрито и на топло до удвояване на обема му. Премесвате отново с останалото брашно, разделяте тестото на три равни части, оформяте го на топки и отново покрито го оставяте да втаса.

След което вземате едната от топките, точите я на колкото се може по-тънко, намазвате с разтопеното масло, прегъвате я на две и отново мажете с маслото. Прегъвате на две, но този път в обратна на предишната посока и разточвате тънка правоъгълна кора, върху която ръсите разтопено масло и натрошено сирене.

Завивате на руло, което леко усуквате. Режете на шайби с дебелина пет-шест сантиметра и нареждете в намаслена и набрашнена тава на обратно. Повтаряте процедурата до изчерпването на тестото. Оставяте отново да втаса.

Разбивате отделените два жълтъка с малко олио, намазвате питката и я поръсвате със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 250 градуса по целзий, на средното ниво на фурната с включени долен и горен нагревател. Пече се за около 35-40 минути, в зависимост от вашата фурна.

След като я извадите я напръскайте с вода и покрийте с месал или кърпа и я оставете да си почине.

Поднася се за закуска с домашен айрян. А през зимните месеци със зелев сок с праз и люта чушка за любителите на пикантното.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

User#206770
User#206770
Любимата ни питка, но нямахме сусам :)
04.01.2021 09:07