Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята и захарта.
В дълбока купа разбийте яйцата и солта.
Смесете содата с киселото мляко. Прибавете ги към яйцата заедно с 10 с.л.олио. Разбъркайте и добавете сместа с маята.
Пресейте брашното и го прибавете на части. Ще се получи доста гъсто тесто, което е трудно за бъркане. Покрийте купата с фолио и оставете на топло за около час, докато удвои обема си.
Подмажете тава с олио и сложете половината от тестото. С намазнени ръце го разстелете равномерно.
Отгоре натрошете сиренето и полейте с олио (около 50 мл). След това сложете останалото тесто, което също разпределете с ръце, намазани с олио.
Нарежете маслото на малки парчета и го разпределете върху питката. Поръсете със сусам.
Сложете питката в студена фурна, която включете на 180 градуса. Печете 35-40 минути до приятен загар.
Бърканата питка със сирене е готова.