Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Плоска тава покрита с хартия.
Ябълките и дюлята се обелват и настъргват. Поставят се в тенджера със захарта, 4 ч. л., разбъркват се и се оставят да изври водата. Леко трябва да се сгъстят. Добавят се и орехите и канелата, разбърква се и се свалят от котлона. Сместа трябва да е суха, или по-точно да е леко влажна, без остатъчна вода. Оставя се настрана.
Пудрата захар, яйцето, олиото, киселото мляко се разбъркват с лъжица. На части се добавя брашното с бакпулвера и по-късно маслото. Замесва се с ръце тесто в самата купа. Оформя се на топка и се оставя да отпочине за 15 мин.
След това време се дели на три части. Всяка част се разточва на кръг. Първата част се разрязва с чаша с диаметър около 10-12 см. В парчето разточено тесто трябва да се съберат 5 чаши, това е ориентир до колко трябва да е разточено тестото. Във всяко кръгче се поставя по 1 ч. л. от сместа, прихлупва се, без да се запечатва с вилица. Готовите кръгчета се подреждат в тавата.
Второто парче тесто се разточва и се разрязва на 4 парчета. Във всяко парче тесто се поставя по 1 ч.л. от сместа. Завива се на ролка, като крайчетата се събират навътре. Подреждат се.
Третото парче тесто се разрязва с резачката на равни квадрати - 4 бр. Във всяко квадратче се поставя отново по 1 ч. л. от сместа и само се прихлупва, без да се затиска с вилица. Подреждат се.
Останалото тесто от разрязването може отново да се разточи и да се оформи по желание, като също се поставя от плънката.
Пече се на 180 градуса - 20/25 минути. Охладени се посипват с пудра захар. Домашните бисквити с дюля и ябълка са готови.
Източник: Easy Turkish Recipes
Забележка: Много хубави сухи бисквити с приятна сладко-кисела ароматна плънка. Може да се приготвят във всякаква форма по избор.