Начин на приготвяне
Пресейте брашното и отделете от него 100 г. Към останалото добавете сухата мая, захарта и разбъркайте. В кладенче по средата прибавете затопленото прясно мляко, солта, яйцата, ванилията и ромовата есенция.
Постепенно замесете гладко тесто, като добавяте и заделеното брашно и накрая - разтопеното масло. Месете, докато се получи меко и гладко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
От него разточете кора с дебелина около 1, 5 см и с помощта на чаша изрежете поничките. Изрязваме поничките. Подреждайте кръгчетата върху набрашнена повърхност и отново ги оставете да втасат покрити.
Загрейте мазнина за пържене и изпържете поничките от двете страни. Пържете на по-ниска температура, за да не останат поничките сурови отвътре.
Готовите понички по желание може да поръсите с пудра захар или да ги напълните със сладко по избор.
Коментари
Мерси за рецептата.