Начин на приготвяне
Затоплете млякото, поставете и разтворете в него маята и захарта, разбъркайте и оставете да шупне за около 10 минути на топло място.
В купа, пресейте брашното, оформете кладенче в него. Прибавете солта, едното цяло яйце и белтъка на второто, оставете жълтъка за намазване на питката.
Добавете още киселото мляко, олиото и шупналата мая, разбъркайте и замесете меко тесто. Поставете тестото в намаслена купа, завийте със стреч фолио и оставете на топло да втаса за 1 час.
Премесете за кратко тестото и с точилка разточете на правоъгълна кора с размери 50/40 см.
Намажете кората с разтопеното масло и навийте на руло. Разрежете рулото по дължина на две части, обърнете ги с разреза нагоре и ги усучете на плитка.
В тава с диаметър 26 см, постлана с хартия за печене навийте плетеницата на охлюв, като краищата подпъхнете отдолу (под охлюва).
Оставете така за още 30 минути да втаса, намажете с разбитите жълтък и 1 с.л. прясно мляко, поръсете с щипка сусам.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност като проверявате за нея с дървена клечка за зъби. Завийте питката с чиста кърпа за 10 минути и сервирайте.
Питката Крънч е готова.