Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Фин великденски Крънч

Фин великденски Крънч

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Фин великденски Крънч
Снимка: marcheva14
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
2
"Великденска трапеза без Крънч е като Великден без Великденски заек - разбрахте ли колко е важен великденския Крънч за Великден?"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г, ако се работи с миксер може да се добави още до 100 г
  • мая - 7 г суха
  • жълтъци - 8 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • масло - 100 г стайна температура
  • прясно мляко - 120 мл
  • олио - 20 мл
  • сладкарска сметана - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • ванилия - 1 ампула
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • ПЪЛНЕЖ
  • млечен шоколад - 100 г за печене
  • бадемов марципан - 40 г
  • белтъци - 1 бр. за намазване
  • захар - за поръсване
  • бадеми - белени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса.

Кейкови форми, намаслени за 2 бр козунаци.

В купата на миксера се пресява брашното, добавя се маята, разбърква се. Жълтъците се разбиват със захарта за около 5-7 мин, белтъкът на сняг с щипка сол. Прибавят се към брашното, следва топлото прясно мляко, сметаната, ванилията, измесва се. След като се оформи на топка се започва прибавянето на маслото на кубчета и олиото.

Измесва се меко нелепнещо тесто, изважда се от купата и се поставя в друга леко намаслена с масло купа, завива се с фолио и се оставя да втаса.

Втасалото тесто се дели на две части. Всяка част от него се оформя на правоъгълник с дължина на формата, разпределя се шоколад, начупен на дребни парчета, и нарязания на ситно бадемов марципан. Защипва се и се завива на фитил, така се процедира и със следващите парчета тесто.

Два фитила се захващат в горната им страна и 6 см по надолу всеки фитил се разрязва с нож през средата. Увиват се един в друг, като се внимава разрезите да са от външната страна.

Внимателно се поставят във формите, оставят се да втасат отново за около 40- 45 мин. Преди да се вкарат във фурната се намазват с белтък, посипва се захар на перли и се нареждат обилно белени бадеми.

Пече се на 160-170 градуса за около 40-45 минути или до суха клечка.

Финият великденски Крънч е готов.

Източник: Кулинарен блог Кокона

......................

Освен шоколад и бадемов марципан, добавих и смлени орехи, стафиди, 1 с.л. ром.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: