Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса.
Кейкови форми, намаслени за 2 бр козунаци.
В купата на миксера се пресява брашното, добавя се маята, разбърква се. Жълтъците се разбиват със захарта за около 5-7 мин, белтъкът на сняг с щипка сол. Прибавят се към брашното, следва топлото прясно мляко, сметаната, ванилията, измесва се. След като се оформи на топка се започва прибавянето на маслото на кубчета и олиото.
Измесва се меко нелепнещо тесто, изважда се от купата и се поставя в друга леко намаслена с масло купа, завива се с фолио и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се дели на две части. Всяка част от него се оформя на правоъгълник с дължина на формата, разпределя се шоколад, начупен на дребни парчета, и нарязания на ситно бадемов марципан. Защипва се и се завива на фитил, така се процедира и със следващите парчета тесто.
Два фитила се захващат в горната им страна и 6 см по надолу всеки фитил се разрязва с нож през средата. Увиват се един в друг, като се внимава разрезите да са от външната страна.
Внимателно се поставят във формите, оставят се да втасат отново за около 40- 45 мин. Преди да се вкарат във фурната се намазват с белтък, посипва се захар на перли и се нареждат обилно белени бадеми.
Пече се на 160-170 градуса за около 40-45 минути или до суха клечка.
Финият великденски Крънч е готов.
Източник: Кулинарен блог Кокона
......................
Освен шоколад и бадемов марципан, добавих и смлени орехи, стафиди, 1 с.л. ром.