Начин на приготвяне
Измийте добре дюлите и изчеткайте с твърда и грапава кърпа власинките от кората им. Разполовете ги надлъжно и с нож премахнете сърцевинната твърда част и семките. Поръсете със сока от лимон, за да предодвратите потъмняването им.
Сипете два пръста (не повече! ) вода в тавичка с диаметър 22 см и разтворете в нея половината захар. Поставете половинките дюли с разрязаната част нагоре и поръсете със останалата захар.
Покрийте с алуминиево фолио и печете на 200 градуса в предварително загрята фурна 1 час и 30 минути, след което извадете и сипете върху всяка по една супена лъжичка ром и ако желаете още малко захар. Върнете отново във фурната за 40 минути. Проверявайте си ги за всеки случай. Когато са станали приятно червеникави и меки, значи са готови.
Махнете фолиото и допечете до желания от вас загар, а след като извадите от фурната оставете да се охладят.
Ще забележите, че водата в тавичката, заедно със соковете, които е пускала дюлята е придобила разкошен червеникав цвят и се е желирала.
При сервиране поставяйте дюлите в чинийки и върху всяка слагайте по лъжица-две заквасена сметана. До тях подредете парченца сирене манчего, неговият вкус и вкусът на дюлята са неразделни приятели!
Украсете с образуваното от печенето натурално желе - от него може да си изрежете формички или просто да вземете с лъжичка.
Съветът ми е този десерт да консумирате докато дюлите са все още много леко топли, а сиренето манчего да е престояло поне 1 час на стайна температура - така то отпуска истински аромата си.
Да ви е сладко!