Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Печени дюли с ром, заквасена сметана и сирене Манчего

Печени дюли с ром, заквасена сметана и сирене Манчего

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Печени дюли с ром, заквасена сметана и сирене Манчего
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
23/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4
"Гарантирано ще шашнете всички с този изискан и невероятно вкусен десерт"

Необходими Продукти

  • дюли - 2 бр.
  • захар - 110 г
  • ром - 4 с.л.
  • сирене манчего - 180 г
  • заквасена сметана - 150 г
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре дюлите и изчеткайте с твърда и грапава кърпа власинките от кората им. Разполовете ги надлъжно и с нож премахнете сърцевинната твърда част и семките. Поръсете със сока от лимон, за да предодвратите потъмняването им.

Сипете два пръста (не повече! ) вода в тавичка с диаметър 22 см и разтворете в нея половината захар. Поставете половинките дюли с разрязаната част нагоре и поръсете със останалата захар.

Покрийте с алуминиево фолио и печете на 200 градуса в предварително загрята фурна 1 час и 30 минути, след което извадете и сипете върху всяка по една супена лъжичка ром и ако желаете още малко захар. Върнете отново във фурната за 40 минути. Проверявайте си ги за всеки случай. Когато са станали приятно червеникави и меки, значи са готови.

Махнете фолиото и допечете до желания от вас загар, а след като извадите от фурната оставете да се охладят.

Ще забележите, че водата в тавичката, заедно със соковете, които е пускала дюлята е придобила разкошен червеникав цвят и се е желирала.

При сервиране поставяйте дюлите в чинийки и върху всяка слагайте по лъжица-две заквасена сметана. До тях подредете парченца сирене манчего, неговият вкус и вкусът на дюлята са неразделни приятели!

Украсете с образуваното от печенето натурално желе - от него може да си изрежете формички или просто да вземете с лъжичка.

Съветът ми е този десерт да консумирате докато дюлите са все още много леко топли, а сиренето манчего да е престояло поне 1 час на стайна температура - така то отпуска истински аромата си.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: