Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Задушена риба»Пъстърва на тиган в доматен сос

Пъстърва на тиган в доматен сос

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9501
Пъстърва на тиган в доматен сос
Снимка: Даниела Русева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Вкусна и изискана пъстърва в разкошен доматен сос - с това ви предизвикваме днес"

Необходими Продукти

  • пъстърва - 2 бр.
  • домат - 1 бр. зелено - розов /голям/
  • морков - 1 бр. /голям/
  • праз лук - 3 стръка /млади/
  • чесън - 3 скилидки
  • домати в сос - 400 г консерва цели
  • бахар - 6 зърна
  • маслини - 13 бр.
  • захар - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 1 ч.л. фино
  • черен пипер - 1 щипка смлян
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • девесил - 3 - 4 стръка лющян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На почистената риба от люспи и вътрешности се отстраняват главите и опашките. Всяка риба се разполовява през гръбнака на две по дължината.

В дълбок тиган се сгорещява олиото, в което се позапържват резени от големия твърд домат. Обръщат се внимателно от двете страни и се изваждат в една чиния. Поръсват се с 1-2 щипки захар, а като поизстинат, се отстранява люспицата им.

В същото олио се пускат да се позапържат заедно предварително нарязаните на кръгчета млади стръкове праз, скилидките чесън и морковите. Задушават се за 3-4 минути, а след като поомекнат, се заливат с белените домати със соса от консервата.

Добавя се една чашка студена вода с размито в нея царевично нишесте. Оставя се да се готви около 7-8 минути и се поръсва с 2-3 щипки захар.

Рибените парчета пъстърва се посоляват с щипка сол и черен пипер и се пускат в тигана с кожата надолу, като се разбутват доматките. Добавят се и запържените преди това парченца домати, няколко зърна бахар, накълцан девесил и няколко черни маслини.

Похлупва се с капак и се оставя така да се готви на тих огън около 15 минути, като един-два пъти внимателно се разбърква, като се внимава да не се разкъса рибата.

Поръсва се с магданоз, като при сервиране рибата внимателно се обръща с кожата нагоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: