Начин на приготвяне
На почистената риба от люспи и вътрешности се отстраняват главите и опашките. Всяка риба се разполовява през гръбнака на две по дължината.
В дълбок тиган се сгорещява олиото, в което се позапържват резени от големия твърд домат. Обръщат се внимателно от двете страни и се изваждат в една чиния. Поръсват се с 1-2 щипки захар, а като поизстинат, се отстранява люспицата им.
В същото олио се пускат да се позапържат заедно предварително нарязаните на кръгчета млади стръкове праз, скилидките чесън и морковите. Задушават се за 3-4 минути, а след като поомекнат, се заливат с белените домати със соса от консервата.
Добавя се една чашка студена вода с размито в нея царевично нишесте. Оставя се да се готви около 7-8 минути и се поръсва с 2-3 щипки захар.
Рибените парчета пъстърва се посоляват с щипка сол и черен пипер и се пускат в тигана с кожата надолу, като се разбутват доматките. Добавят се и запържените преди това парченца домати, няколко зърна бахар, накълцан девесил и няколко черни маслини.
Похлупва се с капак и се оставя така да се готви на тих огън около 15 минути, като един-два пъти внимателно се разбърква, като се внимава да не се разкъса рибата.
Поръсва се с магданоз, като при сервиране рибата внимателно се обръща с кожата нагоре.