Начин на приготвяне
Телешкото месо се почиства от всякакви ципи, ако има такива. Нарязва се на големи парчета и се поставя в 1 л студена вода на котлон, заедно с 1 ч . л. сол и няколко зърна микс от черен пипер. Вари се в тенджера под налягане за около 40 минути. След като се извади бульонът се запазва. Месото трябва да е видимо разварено.
В тиган се сгорещява на умерен котлон зехтин с маслото. Наситнява се лукът и се добавя, разбърква се докато стане стъклен и се прибавят морковите, нарязани на тънки клинове. Разбъркват се, за да се овалят в мазнината. Готви се за още около 1-2 мин.
Оризът, турски дългозърнест, се изсипва наведнъж и се разбърква. Оставя се да се запържи за около 2-3 минути да стане стъклен, от външната страна да е прозрачен, а отвътре да е с видимо млечно бяло зърното. Добавя се бульон около 300-350 мл, още малко сол, прясно смляно индийско орехче, куркума, канелата, риган, дафинов лист и подправката рас ел ханут, която е много подходяща за готвене на ориз.
Оставя се да къкри, добавят се и парчетата сварено телешко. Ако е необходимо се добавя още малко гореща вода. Оставя се на умерен котлон да къкри за около 5-7 минути. Сваля се от огъня и се изсипва в намаслена с масло тавичка за печене.
Пече се на 180 градуса за не повече от 15 минути. По време на печенето, ако е необходимо, се добавя още малко вода. Изважда се от фурната и се завива с алуминиево фолио за около 10 мин.
Оризът на фурна се поръсва с наситнен магданоз.
Телешкото Вайсбрат с ориз и подправки на фурна е много вкусно!
Забележка: Това е елементарно и лесно ястие с ориз. Всички подправки според мен са задължителни, освен подправката рас ел ханут, която може да се изключи при липса, въпреки че се предлага в магазинната мрежа, също така и дългозърнест ориз. Той не се разварява и остават цели зърната.
Телешкото месо трябва да е изключително постно, затова съм ползвала Вайсбрат, една от най-добрите части на телето. То е крехко и с приятен аромат. Маслото винаги е задължително при приготвянето на ориз, защото двата продукта много се обичат, а и по принцип ориз се готви само с масло, но аз съм добавила и зехтин за по-лек и диетичен вкус.
Коментари