Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Печена тиква»Тиква с карамел и богат пълнеж

Тиква с карамел и богат пълнеж

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Тиква с карамел и богат пълнеж
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
39 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
119 мин.
Порции
12
"Гениално вкусен и неустоимо ароматен десерт, с който ще оберете овациите на всички"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр. около 2 кг. (кръгла)
  • За карамела
  • прясно мляко - 450 мл
  • яйца - 4 бр. размер М
  • кафява захар - 4 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • И още
  • вишновка - 3 с.л. домашна
  • мюсли - 5 с.л.
  • сушени сини сливи
  • сушени червени боровинки
  • сушени кайсии
  • стафиди
  • фурми
  • ябълки - 1/2 бр. (нарязана на парченца)
  • круши - 1/2 бр. (нарязана на парченца)
  • дюли - 1/2 бр. (нарязана на парченца)
  • лешници
  • орехи
  • канела - 2 пръчици
  • мед - за поливане при поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквата и отрязваме капачето ѝ. Почистена от семената я обвиваме с алуминиево фолио и я поставяме в подходящ съд (аз използвах дълбока тенджера, подходяща за фурна). По стените ѝ посипваме мюсли.

От прясното мляко, яйцата, захарта и ванилиите пасираме сместа за крема. В касерола разтопяваме малко захар и готовия карамел изливаме на дъното на тиквата, заедно с млечната смес.

Накиснатите от вечерта сушени плодове и ядките прецеждаме или изстискваме добре от водата.

Поставяме ги в купа с ликьор от вишни, който е отлежал с пръчица канела. Престояват за около един час, след което ги нарязваме или поставяме цели.

Те са доста сладки, затова внимавайте с подслаждането. Не поставям мед в тиквата, защото при топлинната обработка се губят ценните му съставки. Поливам резените по време на поднасяне.

С тази колоритна и ароматна смес пълним тиквата и поставяме капачето ѝ.

Загръщаме краищата на фолиото, за да я предпазим от изгаряне и наливаме в съда вода един пръст от отвора на тиквата.

Поставяме я в загрята на 160 градуса фурна, като внимаваме водата в съда да не завира. Печем до готовност на десерта, защото термичната обработка зависи от нейната големина. След като изстине напълно, отстраняваме фолиото и я сервираме на резени. Поливаме с мед и поръсваме със смлени орехи.

Съвет: Не съм упоменала количеството на някои от продуктите, защото то зависи от големината на тиквата. На мен ми остана малко от пълнежа, който запекох в малка йена глаз отделно. Получи се чудесен крем карамел с плодове, но без ядки!

А що се отнася до избора на продуктите - там диктува вашият вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: