Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Оризов сладкиш с ванилия

Оризов сладкиш с ванилия

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Оризов сладкиш с ванилия2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8-9 парчета
"Оставете всичко и елате да хапнете едно парче оризов сладкиш с ванилия, и рецептата ще ви дадем"

Необходими Продукти

  • ориз - 200 г
  • прясно мляко - 1.2 л
  • захар - 150 г + 2 с.л. за карамела
  • яйца - 3 броя
  • ванилия - 1 шушулка
  • стафиди - 60 г Златна стафида
  • канела - 1 пръчка
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте млякото в съд на котлона, като добавите пръчката канела и остърганата шушулка ванилия + самата шушулка. Щом се загрее, разтворете в него 150 г захар. Добавете ориза и оставете да ври на тих огън, докато оризът поеме млякото, като разбърквате често и внимателно.

Оставете млякото с ориз да изстине и извадете от него шушулката ванилия и канелата. Объркайте го със стафидите и разбитите жълтъци от яйцата. Отделно разбийте белтъците с щипка сол и внимателно объркайте към останалата смес.

Карамелизирайте 2 с.л. захар на дъното на формата за печене. Върху карамела сипете оризовата смес и сложете сладкиша да се пече в загряна на 180 градуса фурна за около 20 минути. Поднесете оризовия сладкиш с ванилия охладен и нарязан на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ммм
ммм
Оризът предварително се вари малко само в чиста вода,докато я поеме и набъбне леко.После се слага в млякото да се свари до готовност.Така се скъсява времето за приготвяне.
22.04.2014 13:53
2
1