Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Яхния от леща с праз лук

Яхния от леща с праз лук

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Яхния от леща с праз лук
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"У дома е там, където ухае на топла яхнийка."

Необходими Продукти

  • леща - 300 г
  • праз - 1 стрък
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 бр. червена
  • доматена салца - 1 к.ч.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • мазнина - 1 к.ч. растителна
  • чубрица - клонче
  • мащерка - 4 скръкчета
  • сол - на вкус
  • люти чушки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме лещата в студена вода от вечерта. Измиваме зеленчуците и ги нарязваме на ситни кубчета. Изплакваме набъбналата леща и я заливаме със студена вода.

Поставяме тенджерата на котлона и щом водата заври, намаляваме температурата, прибавяме растителната мазнина и нарязаните зеленчуци - праз, морков, чушка и скилидките чесън.

Поставяме клончето чубрица и добавяме червения пипер. След като лещата се свари изсипваме доматената салца и посоляваме.

Яхнията къкри още 10 минути. Поднасяме топла, гарнирана със стръкчета мащерка и люта чушка.

Яхнията от леща с праз лук е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
59
41
30
20
10
Дай твоята оценка: