Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Яхния»Боб яхния с праз лук

Боб яхния с праз лук

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Боб яхния с праз лук
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
23/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Вкусна гозба от кухнята на баба, защото баба готви най-добре"

Необходими Продукти

  • зрял боб - 450 г
  • червен лук - 1 глава - средна
  • праз лук - 2 стръка /по тънки/
  • зелена чушка - 1 бр.
  • домат - 1 бр. зелен и 1 бр. червен
  • брашно - 2 с.л.
  • олио
  • джоджен
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре измитият боб се поставя в тенджера и се долива вода до 2 см над него.

Когато водата заври, бобът се прецежда в гевгир и отново се измива в него.

След това се връща в тенджерата, долива се вода и олио и щом кипне отново, котлонът се намаля до по-слаб и умерен огън.

Вари се до готовност около 2 часа.

Нарязвате зеленчуците и ги изсипвате при боба - посолявате със сол и универсална добавка /по желание/.

Оставяте яхнията да поври още около 15 мин.

Размивате брашното с червения пипер и малко вода и прибавяте към боба,

като бъркате непрекъснато.

Поръсвате яхнията с джоджена и черният пипер и изключвате котлона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: