Начин на приготвяне
Накиснете леща в студена вода за няколко часа, така че тя да абсорбира водата и да набъбне. След това изцедете останалата вода и измийте лещата.
Почистете праз лука и го нарежете на ситно. Моркова и червения пипер също подгответе, като измиете, след което нарежете на ситно.
Доматите настържете на ренде, като изхвърлите ципата. Ако нямате пресни домати, тогава можете да използвате доматено пюре.
В тенджера загрейте олиото и сложете праз лука, морковите и парченцата червен пипер. Запържете ги за 5 минути на среден огън без капак.
След това добавете доматите и обелените скилидки чесъна (цели).
Налейте чаша гореща вода. Разбъркайте и оставете да къкри под капака за няколко минути на среден огън.
В тенджерата е ред да добавете и лещата, разбъркайте със зеленчуците, оставете да къкри за няколко минути под капак.
След това отваряме капака и добавяме подправки на вкус - сол, чубрица, сминдух и червен пипер.
Разбъркайте и добавете още гореща вода. Добавяме толкова много вода, за да направим супата от леща с желаната консистенция. Харесвам гъста супа, така че не добавям много вода.
Разбъркайте супата от леща с праз лук и я сварете под капака на среден огън за 10-15 минути