Начин на приготвяне
Приготвяме блата, като разбиваме яйцата и захарта, докато станат на пухкав крем. Внимателно прибавяме ванилията, бакпулвер и брашно, постепенно - лъжица по лъжица да получим тесто с консистенция като пандишпанено.
Изсипваме тестото в голяма квадратна тава на фурната, покрита с хартия за печене, и изпичаме блата на 180 градуса до готовност.
Сиропа приготвяме, като карамелизираме захарта (1 и 1/2 ч.ч.) и когато е готова, наливаме внимателно топла вода (5 ч.ч.). Сместа много пръска и внимаваме. Сваряваме карамелен сироп. Ароматизираме с няколко капки течна есенция ром и оставяме сиропа да се охлажда.
Приготвяме крема, като в прясно мляко слагаме захар (5 с.л.) и когато заври, наливаме разтвореното нишесте в прясно мляко (1/2 ч.ч.). Разбъркваме и сваряваме крем.
Дръпваме от котлона и прибавяме краве масло (30 г) и есенция ром няколко капки. Разбъркваме периодично, докато се охлади кремът.
Течната сладкарска сметана разбиваме с миксер до сгъстяване. Смесваме охладения крем и разбитата сметана хомогенно.
Шоколада начупваме на парченца. Слагаме в тенджерка, смесваме с прясно мляко 1 с.л. и малко краве масло (1 с.л.). Разтапяме на водна баня. Дръпваме от котлона и охлаждаме. Прибавяме към крема от пудинг и сметана и разбъркваме.
Изпечения блат нарязваме на дълги ленти (6 бр.). Запазваме три от лентите цели, а другите нарязваме на парченца. Сиропираме с охладения карамелена сироп така, както са в тавата.
Приготвяме една или две форми, в които ще подредим тортичките. Запазените дълги ленти блат слагаме внимателно отвътре по стените на формите.
Вътре във формите подреждаме пласт от парченцата блат. Сипваме крем и отново парченца блата и така на два пласта. Отгоре слагаме крем.
Шприцоваме украси със сметанов спрей и поръсваме през сито какао.
Оставяме за няколко часа да се охладят тортичките, преди да сервираме.