Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на крема. В касерола смесваме захарта и жълтъците. Разбиваме, докато захарта се стопи, постепенно прибавяме брашното. Време е да добавим прясното мляко. В него предварително съм остъргала и прибавила семенцата от ванилията. Започваме с около 50 мл и разбъркваме, за да получим гладка и пухкава смес.
Добавяме и останалото мляко, доразбъркваме и преместваме тенджерата на котлона. Разбъркваме енергично, докато кремът стане гладък и се сгъсти достатъчно. Отстраняваме от котлона и оставяме да изстине.
Когато е охладен може да започнете с разбиването на сметаната. Не забравяйте, че когато разбивате сметана, тя трябва да е студена.
Сложете една ванилия и пудра захар (ако не е сладка) и разбийте с миксер. С помощта на сладкарска лопатка внимателно разбъркайте крема и сметаната.
Следва приготвянето на блата. За целта разбиваме с миксер белтъците на пухкав белтъчен сняг. Към тях добавяме постепенно захарта и жълтъците един по един много внимателно, за да не спаднат белтъците. Накрая добавяме олиото, ванилията и брашното.
Печем блата в предварително загрята фурна на 180 градуса, като използваме голяма правоъгълна тава, застлана с хартия за печене.
След като изстине с помощта на ринг или чаша изрязваме по два кръга за всяка тортичка (ако решите да направите една голяма торта, ползвайте ринг за торта и разполовете блата на две части).
Нарязваме част ягодите на парченца и ги смесваме със сладкото. Оставяме няколко пресни за декорация.
Сглобяваме тортичките в чиниите за сервиране. Започваме с кръгче блат. Нанасяме от крема и гарнираме със сладкото и ягодите. Поставяме второто кръгче блат и повтаряме със крема и сладкото. Гарнираме с ягода, а за декорация поставям захарни пръчици.
Охладете готовите мини тортички с ягоди преди поднасяне.
Коментари