Начин на приготвяне
Фурна 175-180 градуса. Тортена форма с ринг и покрита с хартия за печене.
Започва се с приготвянето на млечния крем. Смесват се жълтъците със захарта, разбиват се до сгъстяване с телена бъркалка, добавя се нишестето и 4 с. л. студено прясно мляко. Разбърква се до гладка смес.
Сгорещява се млякото на котлон заедно с пръчката канела и разполовената шушулка ванилия, до точка на кипене. Сваля се от котлона и 1 ч. ч . се налива на струйка към жълтъците при непрекъсното разбъркване с тел. бъркалка.
Цялата смес се връща обратно при останалото горещо мляко и се връща обратно на котлона. Сварява се на тежък крем за около 3-4 минути при непрекъсното разбъркване.
Сваля се от огъня, изсипва се в намокрена със студена вода плоска тавичка, покрива се с фолио и се оставя да се охлади напълно.
Ябълките се почистват и се нарязват на филийки, не много тънки. Поставят се в тиган заедно със захарта на умерена температура. Задушават се с капачка ром/коняк и 2-3 с. л. вода. Готвят се до омекване. Свалят се от котлона и се охлаждат.
В купа се смесват всички сухи съставки, брашното с бакпулвера, ванилената захар и захарта. Разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се мекото масло на кубчета, лимоновата кора и се разбърква, докато маслото се усвои напълно.
Добавят се и яйцата и с пръсти се разтрива, докато се получат трохи. Една трета от тях се отделят за по-късно, оставят се в хладилник, а другата част на тестото продължава да се измесва с ръце, докато се получи хубава топка маслено тесто.
Върху формата се поставя кръг от хартия. Може леко да се намасли с маслен спрей, но не е задължително. Тестото се разпределя по дъното на формата и стените за да се образува борд с височина около 3 см. В средата се изсипва охладения крем, с шпатула се разпределя из цялото тесто, а отгоре се подреждат филийките ябълки.
Отделените трохи се разпределят из цялата повърхност на сладкиша. Те ще направят десерта сладък и хрупкав отвън и мек и разкошен отвътре.
Ябълковият сладкиш се пече на 175-180 градуса за около 45-50 мин.
Масленият сладкиш с крем, ябълки и канела е много вкусен!
Източник: Вкусното ми хоби със страст и любов
Забележка: Ябълките са със среден размер, към по-големи. Добре е да се ползва тип селска твърда ябълка или сорт Грани Смит, за да не се разпада при задушаването им.
Отделените трохи трябва да се оставят в хладилник за да се стегне тестото, а след това, ако не може добре да се разпределят добре с ръце и все още се слепват се ползва ренде, настъргва се.