Начин на приготвяне
В купа се пресейте брашното, добавете му бакпулвера и маслото нарязано на кубчета.
Отделно 2бр от жълтъците се разбийте с 3 с.л. от захарта, сока от 1 лимон и кората му и смесете с брашното, замесете до получаване на маслено ронливо тесто, което се завива с опаковъчно фолио и се прибира в хладилника за 1 час.
Ябълките почистете, обелете и рендосайте, изтискайте леко с ръка, така че да се отцеди сока им и сложете останалите 3 с.л. захар и канела.
Извадете тестото, разделете на две равни части, едната част разточете на кора с диаметъра на тавата в която ще се пече, а другата приберете отново в хладилник.
Тавата се намазва с олиото и се поръсва с малко брашно, сложете разточената кора и изсипете ябълковата смес.
Извадете от хладилника отделената част и я разточете на кора, която сложете отгоре върху ябълките, така че да ги покрие като капак, натиснете леко по краищата за да се спои навсякъде, ако има стърчащи краища ги изрежете и може да използвате за украса.
Намажете отгоре с разбит жълтък и се печете на 170 градуса 40 мин.
Преди да се извади направете глазурата от 1 ч.ч пудра захар и сока от 1 лимон.
Сладкишът се изважда от фурната и веднага се залива с глазурата, след като изстине отгоре се кристализира.