Начин на приготвяне
Фурна - 190 градуса;
Керамична правоъгълна форма - 28/20, добре намаслена с парче масло.
Маслото се нарязва на кубчета. Прибавя се захарта, бакпулверът и брашното. Разбива се с ръчен блендер или вилица, докато стане на трохи.
В купа се смесват продуктите за пълнежа и се разбиват с пасатор. Сместа остава течна, така ѝ трябва да остане.
Черешите /а може да се ползват и вишни/ със захарта се поставят в касерола на умерен котлон при периодично разбъркване. Когато започнат да се сгъстяват и черешите отделят повече сок, се свалят от котлона и се прецеждат през цедка. Оставят се само плодовете да се охладят до стайна температура.
В намаслена правоъгълна форма, може да се ползва и кръгла, но лицето ѝ да е с подобни размери, се посипват 2/3 от трохите. Отгоре се разхвърлят черешите и се заливат с крема. Поръсват се с останалите маслени трохи.
Черешовият сладкиш се пече на 190 градуса за около 30/35 мин.
Масленият сладкиш с крем и череши се изважда от фурната и се оставя напълно да се охлади за няколко часа, може и да се остави в хладилник, за да може да стегне маслото много хубаво, след това се нарязва на малки пастички.
Източник: fedorska.blogspot.com