Начин на приготвяне
На котлон се поставя тенджера с достатъчно количество подсолена вода.
В купа се смесват продуктите за каймата. Главата лук се смила през чопър или през ренде, за да може кюфтенцата да имат по-добра консистенция. С лъжицата за сладолед се дозират, за да имат еднакъв вид и количество.
Овалват се в брашно и се пускат във врящата подсолена вода. Сваряват се, докато променят цвета си, около 3-4 мин. Времето се измерва след като заври водата. Изваждат се и се оставят настрана.
В тенджера с мазнина се задушава нарязан на по-едро лук, добавя се и наситненият корен от целината. Готви се за около 2-3 минути. Добавят се нарязаните моркови и чушки. Задушават се до омекване.
Прибавят се картофите на кубчета и червен пипер, разбърква се, за да полепне по зеленчуците, добавят се черен пипер, наситнени листа от целина и солта. Накрая се добавя и доматеното пюре размито в малко вода. Долива се още гореща вода - около 300 мл.
Когато сместа заври се прибавят и кюфтенцата. Похлупва се с капак и се оставя на умерен котлон да къкри или за около 20-25 минути, докато зеленчуците напълно се сготвят.
По желание се приготвя гарнитура от сварен ароматен жасминов ориз. В разтопената мазнина се прибавя оризът. Запържва се докато зърната станат стъклени, прибавя се бульонът и всички подправки.
Готви се до полуготовност, сваля се от котлона и се захлупва с капак. Оставя се за около 15 мин. Поръсва се с наситнен магданоз.
Моите кюфтета по чирпански с гарнитура ароматен ориз Жасмин са много вкусни!
Коментари