Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Кошнички»Солени кошнички с пъдпъдъчи яйца и аспержи

Солени кошнички с пъдпъдъчи яйца и аспержи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Солени кошнички с пъдпъдъчи яйца и аспержи
Снимка: Yordanka Kovacheva
12 / 14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
7
"Ако се пишеха оценки за най-хубавите кулинарни идеи, тази определено щеше да получи Отличен 6 от нас"

Необходими Продукти

  • За кошничките
  • брашно - 210 г
  • масло - 75 г + за намасляване на формите (студено)
  • вода - 3 с.л. студена
  • сол - 2 щипки
  • За пълнеж
  • аспержи - 150 - 160 г свежи, зелени
  • пъдпъдъчи яйца - 7 - 10 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 50 мл (или олио)
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме кошничките, като пресеем брашното в купа и при него нарежем твърдото масло на парченца. С пръсти протъркваме до получаване на трохи и тогава наливаме водичката и слагаме солта. Оформяме гладка топка тесто и прибираме в хладилник за 20-30 минути.

Втвърденото тесто разточваме на тънка (около 1.5-2 мм) кора върху набрашнен плот. Тестото е чупливо и ронливо, но това да не ви тревожи, положете усилия да не се начупва.

Приготвяме си формички за мъфини или 7 на брой огнеупорни чашки. Намасляваме ги леко и с форма по-голяма от диаметъра им изрязване кръгчета. Всяко от тях поставяме във формичката, като притискане да прилепне по стените и по краищата се накъдри леко, за да бъдат по-красиви кошничките ни.

Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна до леко порозовяване около 10-12 минути. Препоръчвам да си ги наглеждате, защото всяка фурна е различна. Готовите кошнички все още не отделяме от формите.

Пълнежа приготвяме, като почистим аспержите от твърдите жилави краища в основата. Най-добре това се прави с ръце, а не с нож - прегъвате и там където се счупи, започва крехката част. С нож не може да се усети къде точно да се среже.

Нарязваме аспержите на парченца, а върхът може да оставите по-дълъг, за да служи и за украса. Запържваме /запичаме в малко количество зехтин на силен огън с щипка сол. Щом започнат да добиват загар, намаляме огъня и слагаме чесъна на филийки. Готвим още минутка, след което отстраняваме.

Пълним с малко от плънката и чукваме по 1-2 от яйчицата. Поръсваме с останалия зехтин и малко сол и връщкошничките аме отново във фурната на същите градуси за кратко, до готовност на яйцата.

Готовите кошнички сервираме топли. Лесно се изваждат от гнездата им, затова не е нужно да чакаме да изстинат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка: