Начин на приготвяне
Приготвяме кошничките, като пресеем брашното в купа и при него нарежем твърдото масло на парченца. С пръсти протъркваме до получаване на трохи и тогава наливаме водичката и слагаме солта. Оформяме гладка топка тесто и прибираме в хладилник за 20-30 минути.
Втвърденото тесто разточваме на тънка (около 1.5-2 мм) кора върху набрашнен плот. Тестото е чупливо и ронливо, но това да не ви тревожи, положете усилия да не се начупва.
Приготвяме си формички за мъфини или 7 на брой огнеупорни чашки. Намасляваме ги леко и с форма по-голяма от диаметъра им изрязване кръгчета. Всяко от тях поставяме във формичката, като притискане да прилепне по стените и по краищата се накъдри леко, за да бъдат по-красиви кошничките ни.
Печем на 200 градуса в предварително загрята фурна до леко порозовяване около 10-12 минути. Препоръчвам да си ги наглеждате, защото всяка фурна е различна. Готовите кошнички все още не отделяме от формите.
Пълнежа приготвяме, като почистим аспержите от твърдите жилави краища в основата. Най-добре това се прави с ръце, а не с нож - прегъвате и там където се счупи, започва крехката част. С нож не може да се усети къде точно да се среже.
Нарязваме аспержите на парченца, а върхът може да оставите по-дълъг, за да служи и за украса. Запържваме /запичаме в малко количество зехтин на силен огън с щипка сол. Щом започнат да добиват загар, намаляме огъня и слагаме чесъна на филийки. Готвим още минутка, след което отстраняваме.
Пълним с малко от плънката и чукваме по 1-2 от яйчицата. Поръсваме с останалия зехтин и малко сол и връщкошничките аме отново във фурната на същите градуси за кратко, до готовност на яйцата.
Готовите кошнички сервираме топли. Лесно се изваждат от гнездата им, затова не е нужно да чакаме да изстинат.