Начин на приготвяне
Лукът се изчиства и се нарязва на дребно. Поставяме лука заедно с олиото в тиган или друг подходящ съд и го запържваме /задушаваме до готовност на лука, след което се добавя и оризът за няколко минути.
Ако продуктите залепват за дъното на тигана, може да се добави още малко олио или част от бульона/водата.
Отстраняваме тигана от котлона и изсипваме съдържанието в подходяща тавичка. Заливаме с бульона/водата, слагаме маслините - количеството е по желание.
Добавяме подправките - сол, черен пипер на вкус и слагаме тавата в предварително загряла фурна.
След около 20 минути изчакваме малко да набъбни оризът, добавяме малко домати от консерва и връщаме във фурната. Оставяме да се запече, но гледаме да не изври течността и оризът да остане на сухо.
Готовият ориз го изваждаме, добавяме магданоза и сухия див чесън - може да се добавят и други подправки в зависимост от вкуса. Захлупваме тавата с друга тава или с фолио, за да се задуши оризът.
Така приготвеният ориз на фурна може да се ползва за гарнитура, а може и да се консумира като постно ястие.
Вкусната гарнитура от ориз с маслини е готова.