Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кейк с Меренге крем

Кейк с Меренге крем

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Кейк с Меренге крем1 / 2
30/08/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
12-14 парчета
"Заредете се с много настроение и енергия с чаша кафе и парче кайк с меренге крем"

Необходими Продукти

  • за кейка
  • вода - 120 мл
  • яйца - 3 броя
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч. или 100 г полуразтопено масло
  • ликьор - 50 мл или ром
  • ванилия - 2 прахчета
  • брашно - 400 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 60 г
  • ядки - 70 г натрошени
  • за Меренге крема
  • белтъци - 2 броя
  • бакпулвер - 2 щипки
  • сол - 1 щипка
  • захар - към 2/3 ч.ч.
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • сметана - 150 мл сладкарска
  • за глазурата
  • какао - 3 с.л.
  • прясно мляко - 50 мл
  • масло - 60 г
  • захар - 2 с.л. пудра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. При непрекъснато разбиване добавете олиото/маслото, ликьора, водата, ванилиите, какаото. На порции добавяйте пресятото брашно с бакпулвера и бъркайте. Накрая разбъркайте с натрошените ядки по избор, а може да добавите и малко стафиди.

Сипете сместа в по-голяма намазнена и набрашнена форма за кейк. Изпечете го в умерено загряна фурна до суха клечка. След това го оставете да изстине и го извадете от формата. След като е напълно изстинал, го разрежете на 2 през средата.

За крема Меренге разбийте белтъците с щипка сол и бакпулвера до пухкав сняг и при непрекъснато разбиване добавете захарта. Бийте продължително и прибавете ванилията. Белтъчния крем се разбърква внимателно с разбитата сметана.

Долната и горната част на кейка леко се издълбава, а трохите се запазват. Намажете долната част обилно с крема Меренге и сложете отгоре горната част. Сложете за 2 часа в хладилника. След това залейте сладкиша с глазура от разтопените заедно масло, захар, какао и прясно мляко. Отново върнете в хладилника за 2 часа.

Поднесете кейка с крем Меренге нарязана на парчета и гарниран с малко от крема, поръсен с трохите от сладкиша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
55
42
31
20
10
Дай твоята оценка: