Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Кръгла форма за кейк с дупка по средата, намаслена и леко покрита с брашно - 24-25 см.
Бътърмилк се приготвя, като в 200 мл прясно мляко се добави 1 с.л. лимонов сок. Изчаква се за около 10 мин. Готов е.
Тиквата се сварява на пара, за да не поема прекалено много вода. Пасира се в блендер/пасатор до пюре. Оставя се настрани.
В голяма купа се разбърква с телена бъркалка брашното, бакпулвера, содата, солта, канелата, джинджифила, инд. орехче и смлян карамфил. Оставят се настрани.
В купа се разбива маслото и захарта до крем. Яйцата се прибавят едно по едно, като след всяко се разбива, докато се усвои, следва ванилията и се добавя тиквеното пюре. Разбива се за кратко. Брашнената смес се прибавя на порции, като се редува с бътърмилка, завършва се с брашно. Работи се с миксер на ниска степен на разбиване. Оставя се настрани.
Крема сиренето се разбива със захарта до крем, прибавя се яйцето и ванилията.
От тиквеното пюре 1/3 се изсипва във формата и с обратна лъжица се прави малко по-дълбок улей. В улея се поставя, изсипва сместа с крема сиреното около центъра. Отгоре се покрива с останалата тиквена смес. Заглажда се.
Тиквеният сладкиш се пече на 180 градуса за 60/70 мин или до напълно суха клечка поставена в средата на сладкиша.
Изважда се от фурната, оставя се във формата за 30 мин и след това се обръща върху сервизен поднос. Леко се покрива с пудра захар.
Кейкът с крем от тиква се съхранява се в хладилник.
Източник: HomeCooking
Понякога се случва да не успея за открия суха и сладка тиква, както в този случай, и затова реших, за да не я хвърлям, да намеря една нова и приятна рецепта, както показаната по-горе. Получи се един перфектен влажен, ароматен кейк-пудинг, който е лесен за изпълнение, а и продуктите почти винаги са на разположение във всеки дом.