Начин на приготвяне
Първо, смесваме сухите съставки - брашно, лимецовите ядки, сода и сол. Във фурната леко запичаме ореховите ядки. След като изстинат, ги поставяме в блендер заедно с боровинките и смиламе на трохи.
В купа разбиваме маслото и захарта до побеляване. Прибавяме яйцето, меда и ванилията.
Смесваме сухите съставки с маслено-яйчната смес. Прибавяме смлените ядки и боровинките, като разбъркваме добре.
Покриваме купата със свежо стреч фолио и поставяме в хладилник за около половин час.
От охладеното тесто гребваме с ръка и оформяме малки топчици, които леко сплескваме. Подреждаме сладките в тава, постлана с хартия за печене, на разстояние една от друга. Печем в предварително загрята на 180°C фурна за около 15-17 минути.
След като се извадят от фурната, са все още меки и крехки.
Затова се оставят да се охладят за 5-10 минути в нея, след което се прехвърлят върху метална скара до пълното им охлаждане.