Начин на приготвяне
За блата се разделят белтъците и жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта.
Добавят се белтъците, като се редуват с брашното, смесено с бакпулвера и какаото. Бърка се с шпатула, не с миксер!
Пече се във форма с диаметър 22 см., но моята беше 26 см. За около 8-10 минути се изпича. Като изстине се сиропира със 70 мл еспресо.
На котлона се загрява неподсладената сметана с начупения шоколад. Не трябва да завира. Оставя се да се охлади.
С миксер се разбива подсладената сметана заедно с остатъка от неподсладената и внимателно се смесва с шоколадовата смес.
Блатът се поставя във форма с ринг и върху него се изсипва мусът. Отгоре се украсява с настърган шоколад или се поръсва обилно с какао.
Шоколадовата торта се оставя в хладилник за около шест часа, да стегне добре.
Тортата с шоколадов мус е готова.