Начин на приготвяне
Шаранът се почиства старателно от люспите и вътрешностите. Рибата се измива повторно след почистването и се реже на парченца.
В дълбока тенджера се задушават в олиото ситно нарязаните лук и чесън. Щом омекнат, към тях се добавя оризът и се бърка, докато стане прозрачен.
След това към него се добавя постепенно половината вода и щом оризът я поеме, се прибавят счуканите орехи и киснатите във вряла вода и отцедени от нея стафиди.
Всичко се разбърква старателно и се подправя с черен пипер и сол на вкус.
Оризът се изсипва е глинен съд и върху него се подреждат котлетите от шаран. Добавя се останалата вода и рибата се поръсва отгоре със сол и черен пипер. Поставя се капакът на съда и ястието се пече във фурна при 200 градуса за 40 минути.
Накрая ястието се поръсва с пресен лук и се сервира горещо. Аз лично не слагам сол и вкусът и е превъзходен. Желая Ви добър апетит.