Начин на приготвяне
Измиваме шарана и го почистваме от люспите и вътрешностите.
Приготвяме плънката, като задушаваме лука (лично аз винаги го настъргвам на ренде). Поръсваме с червен, черен пипер и разбъркваме.
Добавяме ориза, сол на вкус и разбъркваме с 1 ч.ч. вода, докато оризът поеме водата.
Счуканите орехови ядки, добавяме към плънката.
Поръсваме с джоджен, чубрица и слагаме 1 дафинов лист. Разбъркваме и добавяме стафидите.
Пълним шарана с плънката и след това зашиваме отвора.
Прехвърляме шарана в тава заедно с чаша и половина топла вода.
Заливаме отгоре с малко зехтин.
Печем Никулденския шаран с ориз и стафиди около около 90 мин или 2 часа на 180 °C.