Нуга-халва

Дебелата БертаДебелата БертаДжедай126146
03/09/2012
"Един десерт, който няма да може да опитате веднага, но чакането ще си струва!"
Приготвяне20 мин.
Готвене15 мин.
Общо35 мин.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо21 496
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата27
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг3.9 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • захар - 250 г
  • мед - 3/4 ч.ч.
  • яйца - 5 белтъка
  • орехи - 500 г смлени орехови ядки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете захарта в тенджера и добавете меда. Оставете да се вари, докато сместа се зачерви и снемете от котлона.

Разбийте на слаб огън белтъците, докато станат на пухкав сняг. Лъжичка по лъжичка добавете белтъците към горещата захарна смес, разбивайки непрекъснато с телена бъркалка.

Върнете тенджерата на слабия огън, като внимавате сместа да не се сгъсти прекалено. При леко разбъркване добавете фино смлените орехи.

Застелете голяма тава с хартия за печене и я намаслете. Сипете сместа и я загладете старателно, като покриете отгоре с още един лист намаслена пекарска хартия и притиснете леко.

Оставете нуга-халвата да престои за 1 нощ така. На следващия ден махнете хартията. Вземете остър нож, потапяйте го в студена вода и нарежете халвата на квадратчета.

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дани
Дани
04.09.2012 20:04
Може ли без хартия за пе4ене
0
0