Начин на приготвяне
Филираният бадем се запича върху хартия на 180 градуса за около 10 мин.
В тенджера се слага водата , захарта и медът. Разбърква се и се оставя да заври до 140 градуса. Дърпа се от огъня.
Бързо се разбиват белтъците с 1/2 с.л захар до сняг. Добавя се горещият сироп на тънка струйка и продължава разбиването с миксер на максимална скорост до твърда, лъскава и тежка смес. Добавят се печените и изстинали бадеми и се разбърква внимателно до еднородност на сместа.
Намаслява се тортена форма с подвижно дъно с диаметър около 24 см и се поставя хартия за печене, изрязана по диаметъра на формата. Нека отстрани да има ушички, за да може по-лесно да се извади, след като е стегнала нугата.
Сместа се изсипва във формата и се заглажда с помощта на друга хартия за печене, защото е силно лепкава по ръцете. Може и да се заглади с много леко навлажнени длани или с навлажнена обратна лъжица. Оставя се за 1 нощ в хладилник.
Двата вида шоколад се разтопяват на водна баня в отделни съдове. Оставят се да се темперират на стайна температура.
Изважда се нуга сладоледът, отстранява се хартията и с остър нож се нарязва на произволни парчета, триъгълници или трапец.
Постила се хартия за печене в плоска тава с ръбчета отстрани, за да може по лесно да се хваща и вади нугата. С лъжица се поръсва първо от белия шоколад, а върху него - от черния с кръгови движения. Върху тях се поставят парчетата нарязана нуга, подредени на случаен принцип, поръсва се с необелените цели бадеми и отново с лъжица се поръсват с въртеливо движение от белия и черния шоколад.
Поставят се и другите парчета и отново се поръсват с кръгово движение двата вида шоколад. Оставя се за около 30 минути в хладилник, за да стегне шоколадът.
След като вече е стегнал, нугата се подрежда в подходящо плато.
Шоколадовата Нуга на хапки е много вкусна.
Източник: 24 Kitchen Рудолф ван Веен
Забележка: Дадената рецепта е с големи количества, затова аз ги разделих на две. Ползвала съм електрически кантар, но съвсем спокойно грамажите може да се закръглят.
За приготвянето на сиропа е важно да се ползва кухненски термометър, за да може да се измери точната температура на кипене на сиропа - 140 градуса. Ако няма такъв, би трябвало да ври сместа около 7 минути на средна температура на котлона.
За справка: от 9 степен на котлона съм я приготвяла на 6 степен.
Филирания бадем го запекох на котлон в голям и плосък тиган до приятен и малко по-силен загар, като постоянно го разбърква с дървена лъжица.
Ползвала съм италиански шоколадов бял/черен кувертюр без глутен на Zaini.
Работи се бързо, защото нугата е мека и лесно се разтопява в ръцете от топлината им.
Задължително се държи в хладилник, след като е окончателно готова.
Изключително вкусна, много мека с богат вкус на белен и запечен бадем и хрупкав шоколад.