Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Печена Тиква»Пълнена тиква за Бъдни вечер

Пълнена тиква за Бъдни вечер

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Пълнена тиква за Бъдни вечер2 / 2
17/11/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
20
"Най-вкусната пълнена тиква запазваме за един от най-светлите хринстиянски празници"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр. цигулка
  • ябълки - 2 бр.
  • сушени кайсии - 100 г
  • стафиди - 50 г
  • локум - 1 кутийка
  • мед - 6 с.л.
  • орехи - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете най-оранжевата тиква с форма на цигулка, измийте я много добре и почистете от семената и влакната в нея с помощта на лъжица. Разрежете внимателно тиквата на две равни половини и ги поставете в тава с отвора нагоре.

Нарежете локума, ябълката и сушените кайсии на малки кубчета, добавете стафидите и нарязаните ореховите ядки. Разбъркайте ги да се смесят добре и напълнете кухината на двете половини тиква.

Тук е мястото да кажа, че количествата на пресните и сушените плодове са в зависимост от големината на кухината на вашата тиква и спокойно можете да увеличите или намалите тяхното количество.

Също така и да промените техния състав, т.е. да ги замените с друг вид есенен плод, примерно дюля или круша, или пък сушените плодове да са друг вид. Целта е да има сухи плодове, за да поемат и набъбнат от сока на сочните плодове.

Полейте плънката на тиквата с меда и завийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса за около 60- 70 минути.

След което можете да премахнете фолиото и да я запечете отгоре за загар. При сервиране ако желаете полейте с още малко мед. Вкусна и много полезна пълнена тиква за Бъдни вечер и не само!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Медът при висока температура е канцерогенен.
11.01.2023 11:19