Начин на приготвяне
Зелето нарязваме на парчета и слагаме в тенджера да ври заедно със зелевата чорба и дафиновите листа. Така ври около 1 час и 30 мин. на умерен огън, като се разбърква и долива с вода.
Междувременно подготвяме рагуто. Избираме шарено месо, което да е с кост и тлъстина.
Може да са гърди, врат, плешка. Нарязваме го на малки парчета и запържваме в олио, докато хване зластиста коричка.
Добавяме нарязаните лук, чушки, домати. Може и пресни или домати от консерва, аз имам сушени и използвам тях, защото са по-ароматни.
Прибавям и лютите чушлета и слагам под капак да се задушат продуктите. Накрая прибавям и червения пипер.
Когато зелето в тенджерата омекне достатъчно, доливам 50 мл олио да ври 5 минути, след което добавям месото и зеленчуците.
Става мазничко и явно нездравословно, но много вкусно. Разбърквам манджата, добавям чубрицата и оставям да ври още 10 мин, след което изключвам и оставям да се задуши.
Сервирайте топло и с червено вино.