Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса; Плоска тава с хартия за печене. Не се работи с миксер!
В купа се смесва водата, захарта, маята и млякото на прах. Разбърква се с телена бъркалка. Постепенно се добавя брашното и солта. С ръце се замесва грубо тесто и след като е събрано се прибавя мекото масло. Измесването основно става с дланта на ръката и с помощта на плоската шпатула за да може да се изтъргва тестото от плота, тъй като е много лепкаво.
Измесването е за около 8 до 10 минути, като тестото силно се разгъва, смачква се, приплъзва се върху плота събира се отново с помощта на шпатулата и отново се разтегля и събира. Измесването става основно с твърдата част на дланта. Удря се по плота на няколко пъти.
В началото е силно лепкаво, почти като кейково тесто, но в процес на дългото и силно измесване ще се оформи в хубава еластична топка, така че когато се вдигне то ще се разтегне като ластик. Вътрешната му температура трябва да е около 23 - 24 градуса. Измерва се с кухненски термометър.
Оставя се да втаса в леко намаслена купа с масло. Готовото втасало тесто се изважда от купата, потупва се няколко пъти, за да излезе въздуха и се дели на 9 парчета равни по големина, около 100 г едното. Ползва се кантарче.
Всяко парче тесто се търкаля по плота за да се оформи малка топка, подреждат се и се покриват с влажна кърпа за около 15 мин. След това време всяка топка с ръце отново се потупва отгоре, натиска се и с пръстите на ръката за да се освободи още веднъж въздуха от тестото.
Всяко топче първо се оформя на малък правоъгълник с ръце, а след това долната/горната страна се прихлупва към средата му и с твърдта част на длънта силно се потупва, да се сплеска, завива се на малко руло и отново се приплесква и още веднъж докато се оформи на малка ролка.
С ръце се оформя на фитил /ролка до 20 см. Ролките се поставят в тавата с разстояние помежду им. Яйцето с малко сол се разбива с пасатор. С четка се намазва всяка ролка и с много остро ножче/бръснач се разрязва тестото в дълбоки диагонали гъсто разположени.
Посипва се със сусам/мак. Оставят се да втасат за 30 мин. Хлебчетата се пекат на 200-220 градуса за около 15 мин.
Виенските хлебчета за хотдог са готови.
Източник: Bruno Albouze
Забележка: Разкошно виенско хлебче за сандвичи или хотдог. Трудност срещнах при измесването на тестото, защото е изключително меко и трудно се събира, но след няколко удара в плота започва да се оформя на тесто за хляб и тестото става като коприна.
В оригиналната рецепта изрично е споменато да не се работи в миксер, защото при работа с миксер не може добре да се образува хубава топка тесто, и остава точно като кейково и е необходимо да се добавя брашно, което не е подходящо. Работи се точно по рецепта.
Хлебчето може да се разреже и да се напълни с печено свинско месо, зелена салата и сирена по желание или да се препече на грил тиган да се намаже с хубаво масло и конфитюр.
Коментари