Начин на приготвяне
Почистете месото от ципи, жилички и бели мазни части. Измийте и подсушете добре. Разрежете го на 4 равни парчета и натъркайте с черен пипер, розмарин и щипка сол. Сипете половината от горчиците, меда, лимоновия сок и половината от зехтина и омесете добре рибицата, така че да е изцяло полепнала от сместа. Приберете в хладилник за 2 часа до една нощ.
Един час преди да започнете приготвянето на ястието, извадете месото от хладилника, за да престои на стайна температура (не повече от 20-23 градуса обаче).
Когато изтече това време, изстържете медено-горчичената марината от месото и към нея прибавете и останалата горчица.
Загрейте остатъка от зехтина на слаб огън и запържете леко скилидките чесън цели, леко смачкани или филирани - както предпочитате. Когато започнат да добиват цвят, ги отстранете и заделете настрана. Внимавайте да не покафенеят, защото биха развалили вкуса на ястието!
В тигана със същата мазнина усилете огъня и запечатайте от всички страни парчетата месо, за да задържим соковете и крехкостта. Когато имате апетитна златиста коричка от всички страни, сипете брендито (не стойте много близо, защото пръска), като по желание може да фламбирате или ако не, изчакайте няколко секунди и налейте топла водичката.
Намалете огъня до умерен и сипете сместа от горчица и мед заедно с чесъна.
Захлупете с капак и гответе 5-6 минути, като на половината на това време обърнете месото и разбъркайте соса, прибавете сол и пипер на вкус. След като отстраните от огъня, оставете ястието захлупено с капака още 10 минути.
За това време ще имате добре препечено месце отвън и крехко и розово отвътре. Ако ви се струва, че е сурово поради цвета, не се тревожете - това не е така. Въпреки всичко за тези, които са традиционалисти и искат месото да няма розови нотки, просто трябва да увеличат малко времето за готвене. Не прекалявайте обаче, за да не изсушите печеното месо и то да изгуби крехката си текстура.
Сервирайте топло, полято със вкусния сос. Прекрасно допълнение към ястието биха били едни печени на фурна картофки.
Свинската рибица с мед и два вида горчица е много вкусна.