Начин на приготвяне
Подберете млада бамя, измийте я и изрежете дръжчиците. Бланширайте я за кратко в кипяща вода и я изплакнете под течаща вода. Напръскате я с лимонов сок и я оставете настрана.
Загрейте олиото в тенджера и запържете накълцания лук. През това време обелете доматите, като също ги бланширате за 30 секунди, за да падне лесно люспата. Наситнете обелените домати.
Към запържилия се лук добавете червения пипер и бамята. Разбъркайте за кратко и сипете доматите. Оставете ястието да къкри, докато бамята се свари и се получи хубав доматен сос.
Накрая овкусете със сол и черен пипер по желание. Сгъстете соса с размитото в малко вода брашно. По желание към бамята с доматен сос се добавя и малко накълцан магданоз или копър.