Слънчогледова баклава

Величка  КалеваВеличка Калева
Чирак
84
285
94
135
1
27/12/2019
"Насам, народе, опитайте най-вкусната слънчогледова баклава и да не забравите да дадете оценка за добрата идея"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 415
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • кори за баница - 350 г
  • слънчоглед - 200 г суров, обелен
  • галета - 6 с.л. препълнени
  • олио
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ½ ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тавичката ми е 20 см, затова и корите ми са по-малък грамаж.

Слънчогледовите семки леко се запичат и после леко се натрошават – притискат се в хаванче 1-2 пъти, за да не станат на прах. Намазва се с олио с четка 1 кора. Върху нея се поставя втора, която също се маже с олио.

В края на дългата страна на втората кора се прави пътечка от смесените предварително слънчогледови семки и галета, но и мъничко се ръси из цялата кора.

Навива се стегнато руло и се завива в предварително намазаната с олио тавичка, като се започва от средата. Така се постъпва с всеки две кори и навиването продължава, докато свършат корите.

Нарязва се на парчета и се маже отгоре с олио. Пече се в умерена фурна, предварително загрята, докато порозовее.

Предварително сме сварили водата и захарта, които след завиране врат още 5-6 минути, за да се сгъсти сиропът. Поставя се и лимоновият сок накрая. Като се извади от фурната, горещата баклава се залива със студения захарен сироп.

Така трябва да престои поне през нощта, за да се напоят парчетата, ако имате търпение, разбира се.

Слънчогледовата баклава е готова.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Камен Петров
Камен Петров
27.12.2017 23:59
Слагам 5 звезди, не за друго ами защото останах потресен, че може да има баквала със слънчоглед. Ама, що пък да не може - всичко може.
2
0