Домашен овчи катък

Домашен овчи катък
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
205 мин.
Порции
4
"Задно ще опазим кулинарната традиция и ще ѝ се насладим"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 5 л овче
  • кисело мляко - 2 с.л. овче
  • мая за сирене - 6 - 7 капки
  • сирене - 300 г овче
  • сол - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме млякото да ври на водна баня. Това продължава не по-малко от 2 часа. Оставяме да се охлади, след което в купа прибавяме киселото мляко, солта, мая за сирене и малко от прясното мляко.

Всичко това разбъркваме много добре, така че солта да може да се разтвори.

След като сме прибавели всичко, добавяме и натрошеното сирене и всичко се разбърква добре.

Захлупваме с капака и тай като трябва да престои 12 часа го оставяме на страна. От време на време бъркаме.

Когато преминат 12 часа, го слагаме в тензух и го оставяме да се изцеди, след което поставяме в хладилник катъка.

Така престоялият овчи катък е готов за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: