Санди правилно е описал катъка, който са правили нашите баби, но аз ще предложа рецепта от моите родители, от Елховския регион, която съм правил многократно и е харесвана.
Млякото напр. 5 l се сварява /овче, краве или козе/ и след охлаждане до 36-38 градуса се смесва с около 500-600 g натрошено сирене и се покрива с покривало. Разбърква се през няколко часа и след около 24 часа е готово заквасено - наподобява заквасено кисело мляко. Прецежда се, овкусява се със сол и си постявя в буркани, като периодично се премахва саламура, ако се появи в рамките на ден-два. Съхранява се в хладилника, като в горната част се поставя фолио за да не хваща коричка.
08.05.2017 20:39
8
1
Димитър Дадачев
Тук коментират доста непросветени хора с големи кореми . Катък се прави от готово кисело мляко с добавено сирене , подправки и добавки като чушки се слагат по избор и вкус . А така и не стана ясно кой е този Санди ..... явно някой майстор катъкчия ?!
01.05.2017 22:44
3
14
веси
Моята баба го правеше.А колко е вкусно с печени чушки и содена питка.Рецептата е като на Санди.
30.12.2013 18:40
6
1
madchemist
Рецептата на Санди е вярна.... само дето не е за катък ,,,, това е рецептата за крокмач... друг родопски деликатес
28.11.2015 21:12
3
1
Живка
Точната рецепта за перфектен домашен катък е тази на Санди!
26.09.2013 20:56
4
Стефанова
Истинската рецепта за домашен катък е тази на Санди. Свекърва ми точно така го правеше и ставаше гъст като масло и мно-о-о-го вкусен! Но слагаше и малко сирене. Никаква мая!
14.08.2013 22:03
4
3
Мария
Санди е прав - не се слагат мзя и сирене, не се цеди. мляко и сол. Бърка се всеки ден с дървена лъцица само в една посока.Ако сте си в къщи може да бъркате на всеки час - така ще стане по-бързо.
14.08.2013 21:38
3
1
БАЙ ИЛИЯ
Браво Синди ,така се прави истинския катък.
31.07.2013 23:55
3
1
bk2
Все пак мисля, че се слага и мая, но не се цеди, защото овчето мляко е гъсто в този период.
10.05.2013 13:54
1
Санди
Домашен катък се прави без кисело мляко и без сирене и без мая. Само мляко (през август когато е най-гъсто) и сол. Пак се вари на водна баня да се досгъсти , но после се оставя да стегне на хладно място за няколко няколко дни или седмици! (като преиодично се разбърква). Това е рецептата от едно време когато е нямало мая и няма нищо общо с това което сега наричат катък...
Млякото напр. 5 l се сварява /овче, краве или козе/ и след охлаждане до 36-38 градуса се смесва с около 500-600 g натрошено сирене и се покрива с покривало. Разбърква се през няколко часа и след около 24 часа е готово заквасено - наподобява заквасено кисело мляко. Прецежда се, овкусява се със сол и си постявя в буркани, като периодично се премахва саламура, ако се появи в рамките на ден-два. Съхранява се в хладилника, като в горната част се поставя фолио за да не хваща коричка.