Начин на приготвяне
Бобът се почиства и се изплаква хубаво. Залива се със студена вода и се оставя да престои 12 часа или цяло денонощие, като през няколко часа водата се сменя.
Водата се излива и бобът се измива през гевгир. Прехвърля се в тенджерка и се залива със студен вода, колкото леко да го покрие. Слага се на котлона и щом заври, водата се изхвърля, а прецеденият боб отново се залива със вода и се връща на котлона.
След завирането му котлонът се намалява и вари около час до омекването му.
Лукът, морковът, скилидките чесън и чушката се почистват и нарязват на ситно. Пускат се при боба и се варят, докато поомекнат.
След това се прибавя доматеното пюре, джодженът, солта, брашното, червеният пипер - всички тези съставки, разтворени с малко водичка, за да се получи рядка кашичка. Накрая се добавят и олиото, карамфилът и бахарът.
Разбъркват се хубаво и всичко се прехвърля в предварително намазана с малко олио тавичка и се приравнява леко с лъжица. Слага се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Пече се около 30-35 минути или докато водата напълно изври и постното ястие хване хубава коричка.
Може да се консумира както горещо, така и студено. Бобът на фурна за пости е много вкусен.
Добър апетит!