Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Шарен боб на фурна

Шарен боб на фурна

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7143
Шарен боб на фурна
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4
"Ако искате да сготвите постен боб, може да прескочите частта с бекона, но той придава много приятен опушен вкус на ястието."

Необходими Продукти

  • шарен боб - 1/2 кг
  • пушен бекон - 4 парчета
  • зелени чушки - 1
  • моркови - 2
  • пресен лук - 2 стръка
  • олио
  • брашно - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л. от манатарки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • джоджен
  • девесил
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисваме боба за една нощ във вода.

Измиваме го и го слагаме в чиста вода да заври веднъж. Изливаме тази вода и отново измиваме.

Сваряваме го до готовност. Аз лично използвам уред за бавно готвене, където бобът къкри на висока степен за 5-6 часа.

Запържваме последователно нарязаните на ситно зелен лук, морков и чушка. Към тях добавяме нарязаният бекон и запържваме и него.

Добавяме червения пипер, брашното и сушените манатарки, които също запържваме до толкова, че да се поемат от мазнината, и разреждаме със студена вода (около 2 ч.ч.).

Добавяме сол, черен пипер, джоджен и девесил (пресни/замразени или сухи).

Разбъркваме добре и оставяме на котлона, докато заври.

Получената смес добавяме към вече сварения боб и изливаме всичко в дълбока тава.

Печем боба на фурна за около 35-40 мин.

Поднасяме ястието с нарязан на ситно магданоз.

Ако искате да сготвите постен боб, може да прескочите частта с бекона, но той придава много приятен опушен вкус на ястието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесно!
26.11.2022 08:13